12.10.2011

Nimi Tiitisen listalla: Kalevi Sorsa?

Moskova, touko-kesäkuu1975.

Työpäivä byggalla - Finn-Stroin palkkalistoilla Suomen suurlähetystön remonttia tekemässä - loppuu jo neljältä. Usein tulee duunin jälkeen käytyä läheisessä maa-uimalassa tsimmaamassa.

Ei sitä päivää, ettei uimalan ämyreistä uutisissa solkata jotakin Suomen pääministeristä, Kalevi Sorsasta.

Lukion lyhyestä venäjästä on juuri sen verran apua, että Kale -uutisten tyylin pystyy päättelemään: Kalevi Sorsa teki taas sitä taikka tätä Hyvää. Tässäpä todellinen Rauhan, Kansojenvälisen Ystävyyden  ja Neuvostoliiton Ystävä!

Neukku -uutisissa on Kale Sorsa -osio joka päivä.

Joka ikinen päivä!

Nyt sitten Alpo Rusi antaa ymmärtää, että Sorsan nimi löytyy Tiitisen listalta.

No mikä jottei!

Niin muuten...  Mitenkäs siinä Rusi -keississä kävikään... Eikös se mennyt niin, että törkeää vaklailua ei pystytty todistamaan,   mutta törkeää lievempi eli nk. "tavallinen" vaklailu oli jo rikoksena vanhentunut... Jotenkin näin silloinen valtionsyyttäjä asian muotoili... Hmmmm... Kiinnostavaa... Tuonhan voi tulkita monella tapaa...

Alpon broidi, alkoholisoitunut, edesmennyt  Jukka Rusihan  muuten sitten oman vaklailunsa tunnustikin. Eikös se mennyt sillä viissiin, että Kossu -flindaa vastaan jätti jotkut asiakirjat salkkuunsa bastun pukuhuoneeseen oman löylyttelynsä ajaksi, jotta Itä-Saksan agentit kerkisivät ne välillä käydä kopsaamassa... Näppärää...

Mutta takaisin Kalevi "Valco" -Sorsaan.

Breznevin ajan Neuvostoliitossa ainakin Kale oli kovassa kurssissa, noista Moskovan uutisista päätellen.

Voi kuvitella, minkälainen Iso Kala Sorsan kaltainen mies vieraan valtion tiedustelulle oli: Kapitalistisen maan pääministeri, ja vieläpä sosialistisen Internationaalin puheenjohtaja. Herkkua!

Edelleen voi leikitellä ajatuksella, missä  Sorsa rekrytoitiin: Pariisissa,  tietenkin! Siellähän nuori Sorsa toimi Unescon hommissa jo 50 -luvulla.

Mikäs sen luonnikkaampaa, kun Pariisin yössä uida tämän Tulevaisuuden Miehen liiveihin. Piippumies Kalevi oli tunnetusti hyvän ruuan ja viinin ystävä...

Niin, tämä kaikki on tietenkin vain spekulaatiota.

Paremman tiedon puutteessa. Kun Suomen Eliitti on viisaudessaan päättänyt, ettei Tiitisen listaa julkisteta. Miettivät varmaan, ettei "kansa" julkistamista kestäisi.

Pitää muuten paikkansa.

Sehän olisi totaalinen shokki, koska nimet ulottuvat aivan Valtakunnan korkeimpaan johtoon saakka, ja osa listalla olevista on vieläkin toiminnassa.

-

Mutta onhan tämä Kalevi Sorsa -keissi selvä ilmankin Tiitisen listan julkistamista.

Todisteeksi riittäköön tuo, että Kalesta pajatettiin Moskovan radion uutisissa lähes tunnin välein kesällä 1975.

Case closed!