15.7.2012

GAME OVER for suomalaiset tomaatit!

Se on loppu ny!

Aivan toivotonta.

Eilen Virtojen K -SuperMarketista ostetut kotimaiset tomaatit ovat kovia kuin omenat, ja maku puuttuu täysin. Aivan tykkenään!

Asia selvä.

Kesälläkään näistä ei siis makua löydy! Olisi luullut, että kasvihuoneiden ikkunoita pidetään auki, ja valo ja lämpö tekisivät tehtävänsä. Mutta ei.

OK. Luovutetaan! Yksi asiakas poistuu täten kotimaisten tomaattien ostajien joukosta.

Se toki oli jo tiedossa, että talvella tilanne on tämä - mutta että suvellakin! 


Olisi ollut kiva suosia suomalaista ja edes näin keskikesällä syödä nimenomaan kotimaisia tomaatteja.  Mutta ei kun ei. Ei onnistu, ei.

Onneksi noita edullisia hollantilaisia ja espanjalaisia mini- ja kirsikkatomaatteja on nykyään kaupassa kuin kaupassa. Myös kotona Tallinnassa lähikaupassa, Põhja puesteen Rimissä.

Tosin Eestistähän saa aina loppukesäisin toreilta aivan pikkukolikoilla todella mehukkaita ja maukkaita paikallisia tomaatteja. Sekä kurkkuja. Peipsijärven rantojen tuotantoa.

Eivätkä jää Eestin tomaatit paljoa maussa jälkeen joistakin vaikkapa kroatilaisista tai azerbaidzanilaisista herkkutomaateista.

Mutta Espanja ja Hollantikin ovat todella aikaansaaneet markettitomaateille tuotekehitystä, koosta ja pakkauksesta alkaen. Eikä makukaan ole pössömpi, ainakaan härmäläisiin verrattuna.

Herää tietenkin kysymys, onko ylipäätään mitään järkeä kalliilla tuontienergialla jossakin Pohojanmaan peltolakeuksilla väkisin kasvattaa noita kotimaisia kivitomaatteja?

Joskus tammi - helmikuussa kun matkustaa ohi, ovat nuo pimeydessä ja pakkasessa loistavat valaistut kasvihuoneeet absurdi näky.

Mikä mahtaa olla tukiaisten osuus tomaattibisneksessä Härmässä?


Parasta olisi luopua suomalaisten  tomaattien kasvihuoneviljelystä kokonaan.

Sen sijaan voitaisiin keskittyä herkullisten ja vitamiinirikkaiden marjojen ja sienten poimintaan metsistä - ai niin, mutta siihenhän ei nyky -suomalaisilla enää olekaan halua. Liian rankkaa puuhaa.

Marjanpoimijatkin pitää rahdata Thaimaasta.

Just joo.

Erikoista hommaa...


(Tampere 15.7.2012)

www.ArcticParadise.fi