28.6.2013

Valtion taiteilijaeläkkeet 2013 jne.

Jassoo...

Taas tämä vuosittainen farssi.

Valtion taiteilijaeläkettä - tuota härmäläisen kylddyyriväen tavoitelluinta Kruunua -himoitsi 495 hakijaa. Lukuisat heistä - esimerkiksi Aira "Rytmikkäät Mannekiinit" Samulin ja poppari Muska - jo tieskö kuinka monetta kertaa. Jos tänä vuonna tärppäisi!

"Isua kallaa kannattaapi pyytää, vaikkei saisikha!".

Kuten tälläkin kierroksella eläkkeettä jäänyt iskelmälaulaja Lea Laven totesi (IL 27.6.): "Luovuttaa ei saa!".

Rokki -rääkyjä Muska tuli samassa IL:n jutussa kiteyttäneeksi asian ytimen, kaltaisiensa kannalta:

"Taiteilijaeläke olisi hyvä tulonlisä kun ei aikanaan tullut maksettua tarpeeksi eläkemaksuja".

Niin, niin... "Tulonlisä" kun "ei tullut maksettua tarpeeksi eläkemaksuja".

Ei tainnut Babitzinin Marija sitten maksella eläkemaksuja toimiessaan liike-alalla siellä Jenkeissä vuosien ajan, eikä promoottorihommista Suomessa?

Maailman luokan tähtien - kuten Baccaran ja Iggy Popin -  konsertit Suomessa: Niistäkään masseista ei sitten liiennyt eläkemaksuihin? Olisi ehkä kannattanut laittaa vähän hilloo klitsuun? Ei tarvitsisi vuosittain anoa avustusta - siis Muskan omien sanojen mukaan "tulonlisää" - Valtiovallalta? - No, valtavalla ameriikanraudalla autoileva Muskahan oli tuttu näky Helsingin katukuvassa vuosikausien ajan, sieltä Rapakon Takaa palattuaan...

Muskan suurin hitti lienee ollut Elton Johnin käännös -renkutus "Krokotiili-Rock" silloin joskus muutamia vuosikymmeniä sitten. Taiteilija -eläkkeen paikka?

Taiteilija Babitzinin kotisivujen mukaan artistillamme olisi seitsemän (7) keikkaa buukattuna tälle vuodelle elokuun alun jälkeen. Sikäli "tulonlisä" taiteilijaeläkkeen avulla olisi kyllä varmaankin tervetullut!
 
Maaliskuun Seiskassa on juttua taiteilijaeläkettä turhaan anoneen 42 vuotiaan Milana Misicin raha-asioista:
""Milanan ulosottorekisterissä on kymmenen sivua, ja varhaisimmat merkinnät ovat vuodelta 1987"... Jne.jne...

Mutta hänhän on optikko! Luulisi sieltä puolelta löytyvän noin nuorelle ihmiselle leipäpuuta?

Sinänsä onkin erinomaisen suotavaa, että artistilla on kunnollinen koulutus sekä nk. "päivätyö". Kuten juuri tuolla Milanalla.

Ettei tarvitse todeta  Laila Kinnusen tavoin:


"Laulu vain 

mukanain

kuljen maailmaaan...".  

("Lauluni") 

Siinä on muuten erinomaisen kaunis sävelmä. Tulee useinkin hyräiltyä.

... 

Justiinsa. Joo.

Fyrkat laitetaan kulutukseen, ei eläkemaksuihin.

Sitten ruinataan Pyhää Valtiovaltaa hätiin. Niin monelle viihdemaakarille juolahtaapi mieleen: "Olis kiva, kun mullakin olis Valtion taiteilijaeläke!".

Tarkoituksella jatkaa tietenkin keikkailua ja muuta ansaitsemista, ainakin mikäli Muskaa on uskominen - Valtiovallan suosiollisella veto-avulla. Niinhän ne toisetkin...

...

No, vuoden 1965 Miss Suomi Virpi Miettiselle Valtion taitelijaeläke sentään taannoin myönnettiin... Eppäilemättä painavin perustein... Muistammehan Virpin jostakin Hilkka Kinnusen Operettiteatterin kesäproggiksesta Soutustadikalta, taisi olla 1982? Vai 1983? 

Toisaalta Miettinenhän tuli aikoinaan varsin tunnetuksi vallan kokonaan toisilta elämän osa-alueilta, ei niinkään kulttuurin saralta. Siis ennen uskoontuloaan. Me aikalaiset toki muistamme nuo Pikkuneiti Porvoolaisemme vauhdikkaat kuviot varsin hyvin...

Tai olihan silloinkin tavallaan kyse kylddyyristä - nimittäin ruumiinkulttuurista... Vitsi, vitsi!

Monimiljunääri Pertti "Spede" Pasanenkin tod. näk. olisi eläkettä vaatinut - ellei olisi ehtinyt kuolla pois. Mankuihan hän elinaikanaan yhteiskunnan virallista tunnustusta noille Uuno Turhapuro -tuotteilleen. - No, Hietaniemen taiteilijakukkulalle  tämä Suomen kansan syvien tuntojen tulkki sentään pääsi huilaamaan...

Mahtoikohan hyvätuloinen ja varakas Reijo Taipale taas tänä vuonna anoa? Moneenkohan kertaan Reiska on jo kerinnyt anoa? Joko kymmenen raja menee rikki?

Entä Jean-Pierre "Ploiri" Kusela? On se ainakin joskus anonut.

Vuonna 1939 syntynyt varakas Henrik-Otto Donner anoi hänkin vielä tuossa iässä turhaan taiteilijaeläkettä. Miksi ihmeessä?

Irvokasta. Kuinka ihmiset voivat noin itseään nöyryyttää? Kuinka nuo kehtaavat?

No, rahanhimosta/puutteesta tietenkin.

Kun lukee myönnettyken eläkkeiden (61 kpl) listaa, löytyy sieltä paljonkin täysin tuntemattomia tyyppejä. Jonkinlaisia kulttuurialan surkimuksia. Növö höörd!

Toisaalta niiden joukossa, joille ei taaskaan myönnetty, on myös liikemies-iskelmälaulaja Ilkka "Danny" Lipsanen. Ei mitään rajaa! - Niinikään varakas, Floridassa paljon asuva, mutta aivan viime vuosinakin koto -Suomessa keikkaillut Eikka Grön (entinen naapurini) kyllä on kuittaillut taitelijaeläkettään jo vuosien ajan. Taitaapi muuten olla ainoa taitelija-eläkettä nauttiva vapaamuurah... anteeksi, siis vapaamuurari?

Myöskään Ilkka Kylävaaran talousahdinkoa - montako miljuuna herralla velkaa taas olikaan? - ei haluttu jostakin syystä helpottaa.

On se nyt kumma, kun Valtio ei Kylistä arvosta!

Jelppaisi nyt vähän heppua. Nuo katastrofaalisesti epäonnistuineista Brysselin kiinteistökaupoista kertyneet velkamiljuunat ovat varmaankin raskas taakka kannettavaksi... Taiteilijalle!

Niin, paitsi liikemiehenä, Kylävaarahan ehti toimia kirjailijanakin. Kerran 80 -luvulla jopa ostin kahdella markalla hämeenlinnalaisen kirjakaupan ale -laarista yhden tämän kulttuurihenkilön romaanin: "Hulluus". Täyttä sontaa, muuten.

Myönnettyjen listassa ilahdutti tänä vuonna erityisesti turkulaisen VeePee Lehdon taitelijaeläke.

Näyttöähän miehellä riittää!

Meriittilistalta löytyy niin sanoituksia Matti ja Tepolle, kuin Aku Ankankin kääntämistä Turun murteelle.

Ilman muuta Valtion taiteilijaeläkkeen arvoista toimintaa!

Kyl maar!

Ai niin...

Kaverihan on muuten koulutukseltaan... Ekonomi!

-

Tässä tulee pakostakin mieleen, että Valtion taiteilijaeläkkeen nimeä olisi muutettava.

Osuvampi nimitys olisi vaikkapa:

"Valtion oikeus-jättää-talousasiat-hoitamatta-pelastusrengas".

Tai, noiden viihdemaakari -miljunäärien ollessa kyseessä:

"Valtion oikeus-olla-ahne-spesiaali-lisäbonus".

-

Entä kuka tämän Sirkuksen maksaa?

Rahoitus showlle tulee kolmesta eri lähteestä:

1) Härmän huikanhimoiselta rahvaalta. Siis monopoli -ALKOn kiskurihintojen kautta. 

2) Härmän uhkapelinhimoiselta rahvaalta. Siis Veikkauksen pelimonopolin kautta. 

3) Ulkomaisesta lainanotosta. Valtion velkaa tällä hetkellä jotain 100 miljardia, lisää tulee kymmenisen miljardia per vuosi.

Kaikissa yllämainituissa komessa rahoituskanavassa lopullinen maksumies on Kansa. 

Jolta tietenkään ei kysytä mitään.

-

Mutta ei ihme, että tuon kummallisen kokoomuksesta kommunisteihin  -"hallituksen" Herra Pääministeriä väsyttää. Pari vuotta sittenhän heppu oli yhtä partiopoikaa.  Ei enää.

Kun kaikki vaan mankuvat lisää lisää lisää - vailla huolta huomisesta, eli touhun rahoittamisesta. Kyllähän tuommoinen miestä syö. varsinkin jos yrittää olla miellyttävä jakopoliitikko. Kun päinvastoin pitäisi olla inhottava niukkuuspoliitikko. 

Karmea kestävyysvaje on niskassa. Aikapommi tikittää...

Kalle Isokallio laskeskeli yhdessä kolumnissaan, että Suomen kestävyysvajetta ei saisi mitenkään kuriin edes täsytyöllisyys, jos semmoinen ihme jotenkin tapahtuisi (ei tapahdu),  Massiiviseksi kasvaneen virka- ja hallintokoneiston alasajo on ainoa tie, yhdistettynä sosiaalipuolen rajuun supistamiseen. Yhtenä elementtinä siitä näiden taiteilijoiksi-itseään-kutsuvien hyysäämisen lopettaminen, myös taitelijaeläkkeiden osalta.

Jaksaako kukaan järkevä ihminen enää uskoa - onko enää vuosiin uskonut? - tuohon viralliseen Mantraan, että kaikki kääntyy hyväksi ja velat maksetaan pois, kun "talouskasvu kohta taas alkaa".

Vitsi, vitsi!

-

Täältä Tallinnan -perspektiivistä tuo suomalaisten kylddyyri -immeisten (niin, puhdas viihdekin on kuulemma nykyisin "kulttuuria"!) poskettomien etujen ja "Valtiovallan arvostuksen" kinuaminen tuntuu käsittämättömältä.

Täällä kun mitään vastaavaa ... Ei ole!

-

Ajatelkaamme asiaa kuitenkin positiiviselta kannalta:

Suomalaisten kylddyyrihenkilöiden (joista suurin osa siis on selvästi viihe-alan edustajia) tuotannon taso on niin kelvotonta, ettei sitä juurikaan tule kulutettua...

Mutta mitä mainiointa ohjelmaa tarjoavat he tällä eläke- ja apuraha-sirkuksellaan!

Kiitos siitä! 

   
(Tallinna 28.6.2013)Jälkikirjoitus 7.7.2013


Tämänpäiväisessä Hesarissa on taidegraafikko Pekka Hannulalta ansiokas mielipidekirjoitus "Taidepolitiikassa vallitsee vaikenemisen kulttuuri". Hannula on ennenkin paljon kirjoittanut tästä tematiikasta.

Näin Hannula:


"Pohjimmiltaan apurahat ovat vääristynyttä elinkeinotukea, vaikka taidejärjestöt eivät tätä myönnä".

"(...) systeemi pitää yllä epäoikeudenmukaisuutta ja epätasa-arvoa esimerkiksi kuvataiteilijoiden keskuudessa". 


Niin juuri. Jetsulleen!

On kuitenkin lisättävä, että sama koskee myös Valtion taiteilijaeläkkeitä. Mitä suurimmassa määrin.

Monetkin popparit jättävät Muskan lailla eläkemaksut hoitamatta, ja havittelevat sitten Valtiolta "tulonlisäksi" taitelijaeläkettä.

Hannula ei kuitenkaan vie sinänsä hyvää ajatausrakennelmaansa loppuun asti. Hän ehdottaa nykyisen aikansa eläneen läpimädän systeemin tilalle jonkinlaista "samansuuruista tukea".

Väärin.

Kaikki tuet veks vaan, ja sitten katsotaan, kenen siivet kantavat!

Sitä kutsutaan kaaosteoriaksi. 

(Herrojen Kemissä 7.7.2013) 


Vuosi 2014: Ja meno senkun paranee...

Tuota uutta listaa lukiessa:

Meno senkun paranee!

Paljon on surkimuksia ja turhakkeita joukossa - lähes kaikki.

Mutta erityisen ilahduttavia ovat nuo Mattijuhani Koposen ja Tapani Kansan taiteilijaeläkkeet!

Aikansa "Yhteiskunnan Vihollinen nr. 1" ja sitten toisaalta tämä Westendin miljoonalukaalissa elelevä,  miljoonien ja taas miljoonien keikkaruljanssia pyörittänyt/pyörittävä iskelmälaulaja!

Kaunista!

Nyt selvisi sitten viimein sekin, mitä yhteistä on Mattijuhani Koposella ja Tapani Kansalla! Vuosikymmeniä kuluikin siinä virheellisessä luulossa, jotta mitään yhteistä ei olisi.

Kiitos taas tästäkin, Suomi, ja - Onnea!


Tallinnassa 1.7.2014Vuosi 2015: Massia on taas jaossa!

Mitä - onko Ilkka "Kylis" Kylävaaralle ja Marija "Muska" Babitzinillekin menty jakamaan rahaa?

Kyllä!

Molemmat "artistit" saivat kesällä 2015 valtion taiteilijaeläkkeet!

Yli 1300 euroa kuussa - loppuelämän ajan!

Kaunista!

Hakijoita oli taas useita satoja - kaikki jotka jotenkin vain kynnelle kykenivät.

Kuutisenkymmentä lottopottia jaettiin.


Muska anoi omaansa useita kertoja.

Kun kesällä 2014 ei tärpännyt, otti arvoisa rokkirääkyjämme jopa käyttöön rasismikortin: 

"Sukuni on asunut Suomessa jo sadan vuoden ajan jne..." Hoh - hoijaa!

Mutta tuo naula näkyy sittemmin kuitenkin vetäneen!


Ja Kylis sitten...

Lahjaton kirjoittelija, joka ryssi miljuunat toisensa perään epäonnistuneissa kiinteistösijoitus -hankkeissaan, Brysseliä myöten. Kaik män!

Mutta ei hätää - Suomen Valtio armahti tuonkin luuserin sitten loppupeleissä.


Niin, kyllä Suomella rahaa on!

Jakoon vaan - mahdollisimman tasapuolisesti. 

Kaikille riittää - kun vaan jaksaa tarpeeksi monta kertaa anoa!

Turha kysyä, mistä rahat ovat peräisin (käytännössä kaikki on velkaa), 

Mammuttivelka - jo yli sata miljardia - vaan paisuu paisumistaan...

Ei pilata näitä Juhlia kiusallisilla kysymyksillä!


(Naantali 9.1.2016)
 


www.ArcticParadise.fi