27.2.2012

Leskeneläke - Suomalaisen ValtionProstituution kaunein kukkanen!



Hurraa!

Tänään vihdoinkin alkoi tulla vähän laajemmin julkisuuteen Suomalaisen ValtionProstituution kaunein kukkanen - leskeneläke!

Hesarissa palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Reija Lilja taloustoimittaja Tuomo Pietiläisen artikkelissa heitti nk. "täyslaidallisen" tätä antiikkista leskeneläkejärjestelmäämme kohtaan. Aivan vastaansanomatonta argumentointia.

Yhteiskunnassa eläkekeskustelu käy kuumana. Jotakin - paljonkin - on pakko tehdä, ennenkuin eläkejärjestelmä romahtaa.

Mutta perhe-eläkkeisiin, josta leskeneläkkeet muodostavat noin 93 prosenttia, ei toistaiseksi ole kiinnitetty huomiota juuri ollenkaan.

Paitsi siis nyt. Kiitos jälleen kerran myös Hesarin Tuomo Pietiläisen, joka muutoinkin on tehnyt hyvää työtä vuosien ajan. Nyt mies ilmeisesti on lähdössä Tampereelle journalistiikan vierailevaksi proffaksi pariksi vuodeksi. On sääli menettää Tuomo Pietiläinen!

Perhe-eläkkeitä maksetaan Suomessa vuosittain noin 1,6 miljardia.

Vertailukohdaksi voi ottaa vaikkapa sen, että maa ottaa "syömävelkaa" eli lisää lainaa entisten jo massiivisten lainojen päälle suuruusluokkaa 7 - 8 miljardia vuodessa. Eli leskeneläkkeissä on kyse todella isoista summista.

HS: "Sadan eniten leskeneläkettä saavan suomalaisen leskeneläkkeen keskiarvo on 6750 euroa kuukaudessa". Siistiä!

Kiva pieni tulonsiirto naisille.

Ai niin, mutta Suomessahan naisen euro onkin vain 80 senttiä, eikös se niin menekin?

Ööööööö...

Näitä leskeneläkkeitä varten ei edes rahastoida mitään, päinvastoin kuin vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkkeitä. Toisin sanoen kyseiset äveriäät lesket eivät ole säästäneet mitään - leskeneläkkeet myönnetään heille vain, yksinomaan ja ainoastaan avioliiton johdosta sukupuolen perusteella.  Fyrkat tähän tarkoitukseen ikäänkuin vaan kuoritaan päältä pois, sen kummempia kyselemättä. Onhan edunsaajana nainen, tuo heikompi osapuoli... Tosin  siinä vaiheessa kun naislesket pääsevät  muhkeisiin eläkkeisiinsä kiinni, puolisot siis puskevat maan alta jo horsmaa... Mutta älkäämme nyt sotkeentuko pikkumaisuuksiin.. Heikompi mikä heikompi sukupuoli! Sovittu!

Muuten suomalaiseen leskeneläkejärjestelmään täytyy hakea vertailukohtaa lähinnä Keski-Euroopasta - jossa naisten työssäkäynti ja sen mukana sosiaaliturva perinteisesti on paljon, paljon vähäisempää kuin Suomessa. Jopa Pohjoismaiden leskeneläkejärjestelmät ovat huomattavasti suomalaista nuukempia.

Vastaava kuvio kuin tämä leskeneläke on tietenkin aviopuolison "oikeus" jäädä asumaan puolisoiden yhteiseen asuntoon vaikka elämänsä loppuun asti puolison kuoleman jälkeen. Yksi ValtionProstituution muoto sekin.

Tutkija Reija Lilja tuo Hesarin jutussa esiin senkin, että leskeneläkejärjestelmä jopa kannustaa (nais)puolisoa pysyttelemään työelämän ulkopuolella - työssäkäynti pienentäisi tulevaa leskeneläkettä. Kaunista!

Raija Lilja: "Nykyinen perhe-eläkejärjestelmä edustaa menneisyyttä eikä vastaa tämän päivän ja tulevaisuuden Suomea". Hyvä!

Saas nähdä, aletaanko tämän leskeneläke -vedätyksen suhteen toimenpitteisiin, kuten tutkijamme vaatii. Vai vaietaanko asia kuoliaaksi, maan tavan mukaan.

Toisaalta vastahan ne saivat tässä sukupuolten välisessä taloudellisessa sodassa, jossa suomalaista miestä vedetään kuin märkää pässiä narussa, taas yhden voiton naisille. Nythän naiset pääsevät laillisesti miesten kukkarolle eron jälkeen jopa avoliittotapuksissa! - Siis sen väistämättömän eron jälkeen.

Rakkaushan on ikuista, toki, vain kohteet tuppaavat vaihtelemaan. Ja siinä välissä tarvitaan juristia... Joskun polliisiakin.

Eikä Härmä olisi Härmä, ellei kissan pöydälle nostaja tässäkin leskeneläketapauksessa olisi nainen.

Vaikea edes kuvitella, että yksikään miestutkija, -poliitikko, -virkamies tms. rohkeaisi asiaa ottaa esille. Sehän tietäisi heti julkista ryökytystä ja todennäköisesti uran loppua.

Vastaavasti toisen räikeääkin räikeämmän lainsäädännöllisen epäkohdan, avioliitolainsäädännön ositussäännökset, otti senkin esiin nainen: Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkija Marjukka Litmala.

Edelleen: Vastaavasti Suomen Amnesty Internationalin matkasaarnaajattarien hyppäämisen kansainvälisillä foorumeilla paasaamassa aivan tolkuttomasti liioiteltuja "tutkimustuloksiaan" naisten Suomessa kokemasta väkivallasta otti esiin nainen: Väkivaltarikoksiin erikoistunut rikoskomisario Marja Vuento. - Niin muuten, eihän tuon teeman pitäisi kuulua edes Amnestyn toimialaan. Paitsi näköjään Suomessa...

Suomalainen ValtionProstituutio muistuttaa suomalaista korruptiota: Mitä raivokkaammin sen olemassaolo kiistetään, sen paremmin se voi ja rehottaa - laillisesti, tietenkin.

Härmähän niin mielellään kansainvälisillä foorumeilla elvistelee "korruption vähäisyydellä". Vaikka mihin ihmeeseen tässä vielä väkivaltaista, entisaikojen mafian tyylistä korruptiota enää tarvitaisiin? Systeemi - nimittäin Hyvä Veli -järjestelmä - pyörii mainiosti muutenkin, rakenteellisesti. Kuten vaikkapa Ilmarisen/Finnairin asuntokaupoista ja muustakin keskinäistä suhmuroinnista tänäkin keväänä olemme huomanneet. Herrat istuvat ristiin toistensa hallituksissa "valvomassa" toisiaan - ja välissä tehdään tuottoisia asuntokauppoja... Sillä lailla!

-

Prostituution - kuten korruptionkin - määrä jokaisessa yhteiskunnassa kaikkina aikoina on about vakio. Vain niiden muodot vaihtelevat". 

-

Mitenkä tuo leskeneläke eroaa huoraneläkkeestä?

Mitenkä Valtion rooli tämmöisessä junailussa eroaa parittajan roolista?


http://www.arcticparadise.fi/



Epilogi:

Joulukuun loppu, 2012.

Kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) ehdottaa koko leskeneläkejärjestelmän lopettamista.

Leskeneläke "ei ole tätä päivää".

Kappas vaan.

Jotakin alkaa tapahtua.

Vaikka leskeneläkejärjestelmän alasajo onkin tietysti vuosien prosessi.

Ne, joille se on jo myönnetty, nauttivat edustaan vielä vuosikymmeniä...


(Tallinna 30.12.2012)


SYKSY 2014: "Suuri eläkeuudistus"

Niin, uppoavassa Suomi -laivassa  saatiin sentään jotakin pientä korjausliikettä aikaan tänä syksynä - tosin aivan liian vähän. Ja aivan liian myőhaan.

Eläkeuudistus oli oikeansuuntainen, vaikka tietenkin täysin riittämätön toimenpide.

Mutta yhteen räikeimmistä talouden vääristymistä ei puututtu, luonnollisestikaan: Leskeneläkkeisiin.

Jossakin mainittiin, että leskeneläke -potissa olisi vuositasolla pelissä suuruusluokkaa parisen miljardia.

Siis noin paljon puhuttujen  työkyvyttömyyseläkkeiden verran.

Ei halaistua sanaa leskeneläkkeistä "Eläkeuudistuksen" yhteydessä.

Olemmehan Suomessa, missä Nainen On Pyhä.

(Helsinki, Hotel Anna 27.10.2014)


www.ArcticParadise.fi  


Postikorttien verkkomyyntiä - saitin etusivulta sisään! 

(kesken)