25.7.2013

Hyvästi Sofiankatu!



Onnistuivat sitten, Stadin byrokraatit, pilaamaan tuonkin kulttuurimaiseman.

Ensin sai lähteä se legendaarinen vanhanaikainen, vihreä, hauska ja mitä fotogeenisin puhelinkioski kadun Aleksanterinkadun puoleisesta päästä.

Virallinen selitys oli, että "kioski aiheutti niin paljon ylimääräistä työtä - lumitöitä jne.". - Just joo.

Nyt tämän entisen katukaunottaren Kauppatorin puoleiseen päähän on ilmestynyt joku pikaruoka - hökötys: "Street Gastro". Heti kun Sofiankadulle saapuu, ottaa tulijan vastaan paistinrasvan käry. Rokki -rämpytyksen säestyksellä, tietty!

Jaahas. Tuossa on kyltti, jossa kerrotaan että tarjolla olisi "Premium Sandwich" hintaan yhdeksän euroa...

Järkyttävää. Täydellistä kulttuuritajun puutetta. 

Tai ei tämä oikeastaan mitään järkyttävää ole. Aivan tavanomaista vain. Kaikkeen tottuu!

Muuten Sofiankadulla kivenheiton päässä tuosta "Street Gastrosta" on eräällä länsipuolen seinällä aito, vanha kolmikielinen katukyltti. Mahdollisesti ainoa/viimeinen laatuaaan Helsingissä? - Niin, eikä tuhansien kilometrien päässä, Atlantin valtamerellä sijaitsevan saarivalatakunnan kieli ole tietenkään yksi noista kolmesta kielestä.

Tällä hetkellä kyseinen 1800 -luvun kyltti on yksivärinen, muutama vuosi sitten se oli vieläpä monivärinen. Ehkä maalaamisessa kokeiltiin joitakin värejä, en tiedä. Mulla on kunnon kuva tuosta historiallisesta muistumasta, ehkä jossakin yhteydessä julkaistaan.

"Missä kuljimme kerran..." 

Missä kuljemme nyt!

...  

Mitä seuraavaksi?

Mäkkäri Senaatintorille? Siitäkin voisi jonkun roposen vuokratuloja saada Helsingin kaupungin kassaan. - Johan Suurtorilla joku vuosi sitten Leningrad Cowboys - soittokunta rääkkyikin. Tuolloin ihmetytti sekin, miten mukana ollut Puna-Armeijan kuoro noin itsensä halusi häpäistä. Toki se oli Jeltsinin aikaa. Putinin aikanahan vastaava ei ole mahdollista.

Niin, ja Akateeminen Kirjakauppakin on panikoinut siinä määrin, että sinne kuuluu tulevan Alvar Aalto -miljööseen Starbucks -kahvila.

 "Jos se toisi kävijöitä..." Kaikki kelpaa!

...

Stadin byrokraattien elinkeinopoliittisista saavutuksista toinen klassikko on tietenkin aivan nurkan takana: Surullisenkuuluisa Kiseleffin talo - fiasko.

Tuossa ennen niin vilkkaassa talossa ei tosin noin vuoteen ole tullut käytyä - onkohan siellä enää ainoatakaan yrittäjää jäljellä?

Viimeksi vallitsi kuolemanhiljaisuus. Joku viimeinen pienyrittäjä -piruparka näkyi pakkaavan kamppeitaan...

Ai niin, saatiinhan sinne katastrofaalisella miljuunaremontilla  tosiaankin tuo toisen kerroksen luxus -vessa aikaiseksi...  

Pidetään mielessä, jos tarvetta ilmenee.


(Helsingi 25.7.2013)



www.ArcticParadise.fi