15.1.2012

Ku-ku-ku-ku Kukkenhaim -hömpötys vaan Härmään - ja sassiin!



Pieni kotimainen EliittiJengimme vänkää jenkkivedätystä Härmään.

"Lisenssimaksu brändistä" 30 miltsiä - rakennuksen rakentamiskulut joitakin satoja miljuunia. Vuosittaiset ylläpitokulut? Summaa mahdotonta arvioida. Ikuinen menoautomaatti, joka tapauksessa.

Niin, mitään ei ole opittu.

Uusi pytinki - romukasa - pitää saada Stadiin. Parhaalle kuviteltavissa olevalle paikalle, heti Pressanlinna viereen. Jonka tienoon Alvar Aallon jättimunaus, Stora Enson pääkonttori, tosin jo omalta osaltaan on pilannut. - Sensijaan että puuhataan Guggista, pitäisikin aloittaa toimenpitteet tuon Alvarin lodjun purkamiseksi.

Muuten Alvaristahan kiertää stooria... Mikä oli sen ajan pippaloissa vakituisena ohjelmanumerona, kun akatemikkomme välillä poistui sivuhuoneeseen, ja sitten palasi pääsaliin... Säännöllisesti... No, porukka oli jo tottunut tuohon... Mitäpä tarinaa tässä tarkemmin toistamaan... Ego -ongelmansa kullakin... Paitsi että jotkut sitten onnistuvat rakennuttamaan itselleen Monumentteja jälkipolvien kiusaksi, kuten Alvari...

Juuri kun kaikkein hitaammallekin pitäisi olla jo selvinnyt, että yhden uuden kylddyyripytingin "vetovoima" kestää korkeintaan muutaman vuoden. Sitten alkaa kituminen. Kaikissa tapauksissa:

Ooppera toimii käytännössä jo säästöliekillä. Kiasman uutuudenviehätys mennyt ja kävijämäärät rajussa laskussa. Sama koskee Kotkan Merikeskus Vellamoa:  Normipäivänä henkilökuntaa - etenkin paskantärkeitä naisvartijoita! - enempi kuin yleisöä.

Eliittille ei ole valjennut, että Suomi ottaa syömävelkaa 7 - 8 miljardia vuodessa. Entisen hirvittävän velkataakan lisäksi.

No, tämä virkamieseliitti ja kylddyyribyrokraatit tykkäävät reissata Njuu Jorkkiin. Lennot Bisnes -luokassa, eppäilemättä tasokas majoitus, ja mukavasti shoppailuaikaa. Siksi he ajavat Guggista kuin käärmettä pyssyyn, jotta mukava kuvio jatkuisi ikuisuuksiin asti. Täysillä päivärahoilla, tietenkin...

Saapi "verkostoitua kansainvälisesti" ja ennen kaikkea: Puhua enklantia!

Ku-ku-ku-ku Kukkenhaimi!

Kukkuluuruu! Mitä ku-ku-ku-ku kuuluu?

Käki ku-ku-ku kukkuu siellä, ja kevät on!

Stadin byrokraatien puuhastelusta voi itse kukin muodostaa käsityksensä kävelemällä Kauppatorin ja Senaatintorin välisten kortteleiden kapeita katuja. Vuosia on puhuttu noiden kortteleiden "elävöittämisestä". No, kylmä tuuli siellä autioita katuja pitkin vaan ujeltaa... Jopa Sofiankadun sympaattinen ja turistien keskuudessa supersuosittu vanha puhelinkioski on nyttemmin poistettu. Oli liian vaikeaa... Hallinnollisesti...

Aivan viimeisimpien tietojen mukaan jopa samaisen Sofiankadun mukulakivetys on saanut tappotuomion. Liian vaikeaa... Teknisesti... - Just joo. Alle sadan metrin pätkä perinteistä "munakivetystä" (tallinnalainen ilmaisu) historiallisen Helsingin ytimien ytimessä muodostaa ylivoimaisen hallinnollisen ropleeman, mutta satoja miljuunia ollaan valmiita upottamaan Kankkulan Kaivoon,  Guggis -suohon. Sillä lailla!

Entäpä sitten Kiseleffin talo? 1980- ja 90 -luvuilla kuhisi elämää. Pikkuputiikkeja, käsityöläisiä, tupa täynnä asiakkaita... Mullakin oli siellä viitisentoista vuotta postikorttiständi, varmaan kymmeniä tuhansia kortteja ehdin tuohon taloon kantaa. - Nyt kun talossa raskaan ja kalliin remontin jälkeen käy, on se aivan toinen maailma. Normipäivänä asiakkaita vain kourallinen, ja osa yrittäjistä laittanut jo lapun luukullekin. Kuvitella saattaa, mitä remontti maksoi, ja kuinka paljon vuokrat nousivat. No, se hyvä puoli sentään, että määräysten mukaisesti talosta löytyy useita vessoja, mukaan lukien tilava ja hieno inva -vessa. Se on suosikkini, koska kasseja ja laukkuja on mukana aina niin paljon. Käytännössä tuo inva -vessa on muuten 99 prossasesti turha - ei Kiseleffin talossa invalideja käy. Mutta kiitos, Stadi, että värkkäsitte meikäläiselle hulppean veskin! Usein tulee kuvaushommissa tai matkalla lautalta/lautalle noilla kulmilla pyörittyä. Maksoikohan tuo veski muuten 100 000 vai 200 000 egeä? Kaunis kiitos. joka tapauksessa! Vaikka osoitteeni onkin Tallinnassa, maksan kunnalisveroni Stadiin - vastinetta näkyy tulevan aivan ruhtinaallisesti! Kun vaan osaa käyttää!

Edelleen:

Stadin byrokraatit saivat päähänsä, että vuosikausia Espan puistossa Joulun alla hyvin toimineet Tuomaan Markkinat pitää siirtää kauas ihmisvirroista -Senaatintorille. Joulukuussa oli hauska katsoa tätä uutta viritystä. Siellä kauppiaat värjöttelivät ilman asiakkaita. Paskantärkeitä turvamiehiä pyöri paikalla enemmän kuin yleisöä. Tyypillinen Helsingin Herrojen "yrittäjyys" -hanke siis. Kauppiaita tosin ei naurattanut.

Yhteenvetona voidaankin todeta, että kun Stadin byrokraatit pääsevät sörkkimään jotakin pienyrittäjyyteen liittyvää asiaa, on kyseessä Kuoleman Suudelma.

Mutta takaisin Guggikseen. Toki jotkin rahamiehetkin tukevat Kukkenhaimi -hanketta. Niin, rahamiehillehän kylddyyri on tunnetusti aina ollut läheinen asia. Juhani Palmun latomaalauksien suurimmat fanit löytyvät maaseudun huoltoasemansa myyneiden, autokauppiaiden tai halpahalliyrittäjien joukoista. 

Menossa on episodi sarjassamme "Hyvin Syötyä Ja Juotua Päätöksentekoa" - aivan kuten surullisenkuuluisien, oloihimme soveltumattomien, toimimattomien VR:n Pendoliino -junien hommaaminen Härmään 90 -luvulla.

Taidekriitikko Otso Kantokorpi on ansiokkaasti selvittänyt, että suurin osa Guggiksen rojekteista mualimalla viime aikoina on epäonnistunut. Peruttu, eivät ole täyttäneet odotuksia jne. Osa hankkeista jopa herättää hilpeyttä alan toimijoissa. Nyt Jenkit sitten ilmeisesti aikovat ottaa vielä yhden  "rahoituskierroksen" - maksajina härmäläiset veronmaksajat. Nerokasta!

Viisisataatuhatta (500 000) kävijää olisi Kukkenhaimiin kuulemma tulossa TaidePaskaa tsiigailemaan. Per vuosi! Eritoten venäjäläisiä, meille kerrotaan. Helsingistä saataisiin "kiinnostava turistikohde". Pelkästään museokauppa tuottaisi kuulemma nettoa puolitoista miljuunaa vuodessa. Kyllä siinä saa kippoa ja kuppia myydä.

Ja minä kun luulin, että itänaapureitamme Härmässä kiinnostaa ennen kaikkea uusimman elektroniikka -krääsän sikäläistä edullisempi hintataso...

Vaikka Kukkenhaimi -röttelöä (sisältöineen) tuhatkertaisesti suurempi elämys maksaa vain pari-kolme euroa: Lauttalippu Suokkiin. Jos on lämmin elokuinen päivä, saattaa pahin turistiryysis olla jo ohi, ja voi löytää sen oman kallionkolon.

Hyvässä lykyssä, ellei sinileväkesä ole niitä pahimpia, voipi pulahtaa uimassakin.

Parille muulle saarelle pääsee tosin ilmaiseksikin, muttemme mainitse mitään nimiä nyt.

Kel' onni on, se onnen kätkeköön.

Mainittakoon vaan, että kyseisillä Salaisilla Uima-Paratiiseillani ei edes sinilevä ole ongelma, kiitos sijainnin sen verran "avomerellä". Päinvastoin  kuin Suokin uimalahdessa. 

Mutta hei! Nyt välähti!

Käytettäköön Guggis -fyffet tosiaankin tuon Stora Enson pömpelin by Alvar Aaltio purkamiseen.

Ja viedään asia LOPPUUN ASTI:

Rakennetaan paikalla sijainnut kaunis uusrenessanssia edustanut "Norrménin palatsi" (ark. Th. Höijer 1897)  alkuperäisten piirustusten mukaisesti uudestaan.

Paljon suurempi nautinto on täten kansalaisille luvassa kuin Guggis - sekoilusta.


Sitten vielä, extrabonuksena, massia jää ylikin vielä mieletön kasa!




(Park Hotel Käpylä 15.1.2012) 

www.ArcticParadise.fi 



Jälkikirjoitus:

Kappas vaan!

Tämän päivän Hesarissa oli juttua tuosta Kiseleff -farssista.


Faktatietoa: 


Remppa maksoi 11 miltsiä.  Vuokrat nousivat 2,5 -kertaisiksi. 


Kiseleffiin haluttiin "laadukkaista design -yrityksiä". Usea viime vuonna aloittaneista on jo lopettanut. Eräs jutussa haastateltu pienyrittäjä kertoi, että saattaa mennä useita päiviä ilman ainoatakaan asiakasta.


Samoin muuan yrittäjä ennusti, että lukuisia konkkia on tiedossa. 


Stadin byrokraatit tietenkin kiemurtelivat: "Ensi kesä näyttää", "Pitäisi panostaa markkinointiin", "Kyse on laajemmasta vähittäiskaupan murroksesta" jnpp. stignafuulaa...

Mutta huomenna iltapäivällä olisi taas kuvauspäivä aivan siinä lähistöllä. 


Saatanpa ehkä käyttää hyväkseni "sosiaalisina tiloina" tuota edellä mainittua miljuuna -vessaa... 


(Turku 10.2.2012)